Hoppa till innehåll
Jimmy Lundkvist

Briljant: Streckgubbe

Jimmy Lundkvist, 28 år, från Västerås, är trafiklinjemålare och sätter färg på gatorna på Södermalm.
Text: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

Ett streck på ett övergångsställe är 50 centimeter brett och tre meter långt. Och färgen är tre millimeter. Strecken kallas också för övergångsstockar eller zebror. Innan jag målar mäter jag med en tumstock eller ett måttband och kritslår sen med ett snöre så att det ska bli rakt. Det är också 50 centimeter mellan varje streck.

– Under ett pass målar jag mellan 500 och 1 000 meter streck och jag jobbar på natten när det är mindre trafik och färre folk i stan. Tidigare har jag jobbat i väster- och söderort, nu är Södermalm mitt område. Det gäller att lära känna området du jobbar i för att kunna planera jobbet och veta när flödet av människor och bilar är minst.

– Färgen är vit termoplast och innehåller både reflekterande material och friktionsglas, färgen på övergångsställen innehåller mer friktionsglas så att de inte ska bli hala. Jag har jobbat med det här i nio år och kan se skillnad i vithet på färgen från olika tillverkare.

– Trots att vi har en stor blinkande bil, reflexkläder och att det luktar lite starkt av färgen så ser inte folk att vi står och målar. De är som robotar och kan kliva rakt på strecket. Då blir det ett fotavtryck på strecket och de får färg under skorna.

– En gång om året ska strecken förnyas, men det går inte att måla när det är blött eller för kallt. Och är det riktigt varmt tar det längre tid för färgen att torka, kanske tio minuter i stället för fem. Vi vill ju att den ska torka så snabbt som möjligt för tra kens skull.

– Jag jobbar sju dagar och är ledig sju. Nästan alla som jobbar med att måla streck i stan bor ute i landet. När vi jobbar har vi övernattningsrum på firman i Huddinge.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.