Hoppa till innehåll
Christina Wahldén

Svåra sagor

Christina Wahldén har skrivit ett tjugotal barn- och ungdomsböcker, ofta om svåra ämnen som till exempel våldtäkt, hedersvåld och självmordstankar. Nu ger hon ut en barnbok om en pojke som har cancer.
Maria Hagström. Foto: Karl Melander.

Barn är väldigt smarta, kompetenta och mycket vuxnare än vad vi ofta tror. Jag tycker att man kan berätta om väldigt svåra saker för barn, men det måste finnas nåt slags hopp, säger Christina Wahldén.

Det finns det i hennes nya barnbok Du är modigast, som utspelar sig på barnonkologen. Det var också där Christina Wahldéns egen son fick behandling för några år sedan. Boken handlar inte om sonen, men miljön är tagen från verkligheten – en verklighets om hon inte tycker skildras särskilt ofta trots att det är så många som drabbas. Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Och runt dem finns syskon, föräldrar, släkt och klasskompisar.

Det går ju bra i de allra flesta fallen, som för vår son, men det vet man inte alltid och den där ovissheten är jobbig. Förhoppningen är att det ska finnas en slags tröst i boken, inte att den ska vara jättehemsk.

Boken handlar om Knut. Det är julafton och de flesta har fått åka hem från sjukhuset över helgen. Men inte Knut, han fick feber. Men då dyker sjukhusclownen Professor Persson upp och Knut följer med honom på jakt efter clownens borttappade väska. Det blir ett äventyr som går genomsjukhusets kulvertar och till slut hamnar de på helikopterplattan.

– Boken skildrar det där skedet när man inte vet hur det ska bli och visar att det inte är farligt att vara ledsen. Och så att det kan vara så att kompisen inte orkar finnas där, men att det då ofta finns nån annan.

Christina Wahldén tycker att det är bra om barn får läsa om det som kan vara jobbigt – för så är livet. Inte att de ska ”skyddas” från det.

– Det sker förstås av en slags omsorg från föräldern, man vill inte att livet ska vara jobbigt

för barnet. Men har ett barn en familj som funkar hyfsat bra tänker jag att det kan vara viktigt att känna till hur det kan vara för andra barn. Det ökar förståelsen och empatin. Och de barn som har det tufft hemma kan genom att läsa en bok förstå att de inte är ensamma om att ha det så, men också att det finns hjälp att få.

Däremot säger hon att en barnbok inte kan sluta hur svart som helst.

– Man ska ju inte skrämma slag på dem. Men om vi låter bli allt som är jobbigt då har barnen inga verktyg om något skulle hända i framtiden.

Läs hela intervjun med Christina Wahldén i Situation Sthlms augustinummer, #228.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.