Situation Sthlm

DECEMBER 2016

Med anledning av självbiografin ”Born to Run” träffade Bruce Springsteen ett litet urval journalister i London. Situation Sthlm var på plats. Intervju av Antoine de Caunes, bilder av Danny Clinch. 12 sidor om papparollen, depressionerna, avsaknaden av sångröst, relationen till publiken och en massa annat. För femton år sedan, när missbruksproblematiken var som störst, ändrade Portugals drogpolitisk inriktning – från att se på det som ett polisiärt problem till att se det som ett hälsoproblem. I dag har landet näst lägst andel dödliga överdoser, Sverige har näst högst. Iiris Viljanen besjunger sitt Årsta, poeten Jessica Andersson Jonsson från Gröndal sätter ord på det sociala arvet, Helene Billgrens omslagspapper hamnar alltid uppochner, Karl Bertil Jonsson kulisser har skänkts till SF, James Gill har en udda legobutik, Växthuset, 150 nya ord för känslor och mycket mera.

NOVEMBER 2016

För första gången på femton år är Thorsten Flinck tillbaka på Dramaten och ser den filmade, enda föreställningen av ”Påklädaren” – det sista han regisserade, som aldrig blev en del av Dramatens spelade repertoaren. På vägen dit pratar vi – bland annat – om regi, framtid, sanning, sorger och skådespeleri. Marika Carlsson känner sig mer eller mindre Gud-aktig, det finns tomma fläckar i staden, schackspelandet på Kulturhuset handlar inte bara om svart eller vitt och Situation Sthlm och Beckmans har projektet O/synlig ihop. Dessutom Mats & Morgan 35 år, Therese Lindgren författardebuterar, Huvudstan, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm, Briljant, På hörnet och mycket mer.

OKTOBER 2016

Soran Ismail kommer undan med mindre men tas mer på allvar, ses som mer seriös, när han har skägg. Joakim Blendulf berättar hur filmteknik kan användas i behandling av psykisk ohälsa medan Martin Emretsson tog oscillatorn och gick på synthjunta. Maia Hirasawa tycker väldigt mycket om sin nya låt ”Vacker och ful” som dessutom kunde spegla hela nya skivan. Och så Sara Lövestam, Maria Ahlin, Brandbergstomten Ronny Johansson, Bengt Ohlsson, Nicke Andersson och mycket, mycket mer.

SEPTEMBER 2016

Med huset i Hollywood som bas försöker Laleh skapa sig det liv hon behöver. För att få vara sig själv. Fredrik Ahlén på näringsdepartementet använder rörposten. Serietecknaren och bildkonstnären Joakim Pirinen föreslår skyskrapor på Bogesundslandet, så att man slipper riva i innerstaden. Kompani Giraff gör poetisk cirkus av Stig DagermanSanna Bråding släpper självbiografi, biograf Victoria firar 80 årsjubileum och Robert Malmros vill segla jorden runt i en Formosa-båt. Om allt detta och mycket, mycket mer läser ni i vårt septembernummer.

AUGUSTI 2016

Stockholms Stadion-aktuella Veronica Maggio berättar bland mycket annat om de nerviga känslorna innan hon klev upp på Bråvallafestivalens scen i början av sommaren. Pia Sjögren, minns tiden innan behandlingshem, drogfrihet och innan hon började jobba med att hjälpa andra tillbaka. Enligt Anthony Harris fanns det länge sex cricketlag i Sverige, nu finns det 20 bara i Stockholm. Christina Wahldén är författaren som skriver ”lätt” om det som är svårt, nu i en barnbok om en pojke som har cancer. Dessutom ballongpiloten Erik Nyberg, Teatergruppen Gruppen, Leo Spaul, Sara Jordenö och så mycket, mycket mer.

JULI 2016

Journalisten Tom Alandh avslöjar knepet bakom fler än 100 hyllade dokumentärfilmer på SVT. Gabriel Silveira berättar om sin nystartade Food Bike i Drakenbergsparken på Södermalm. På fem stora kanvasdukar skapar konstnären Maja Braun en berättelse om Ingenting som ska räcka lika länge som husen. Leila Kuittinen gillar att det är mycket folk på Drottninggatan och Nina Hemmingsson och Gunnar har en brevväxling ihop. Linus Lutti har sagt upp sig och redaktionen tipsar om läsning och lyssning för semestern.

JUNI 2016

Joel Alme vädrar ofta och har försökt göra sitt liv lite finare med hjälp av musiken men det där med att gå och fika är och förblir obegripligt för honom, romandebuterande Lena Ackebo känner sig färdigritad, på Lilla Tryckeriet trycker man som förr i tiden och är noga med att inte stressa, Kungliga Biblioteket kom till för att kungen ville ha pliktexemplar från tryckarna i landet för att veta vad som skrevs och trycktes, anhörigmottagningen Ersta Vändpunkten har funnits i trettio år och på Pret i Solna fäktar man i blindo. Dramaten lajvar Hamlet, Jokkmocksjocke Berg är en grafisk mash-up, ”Vår plats” visar Bredängs litterära möjligheter, Lovisa Sirén bildsätter sin Stockholmsnatt och staden finns beskriven i bokform på 101 ord. Dessutom Gata fram och tillbaka, krönikor, På hörnet, recensioner, korsord med mera.

MAJ 2016

Stellan Skarsgård sköter karriären från ett litet kontor på Söder när han inte kräver ”closed set” för en tennisscen under en filminspelning, Stina Wollter har insett att folk blir nervösa när ”man fladdrar med armfettet”, för ungdomar kan vägen till sig själv gå via Våga va dig själv-stiftelsen och det finns sex skulpturer runt om i stan du vill se och läsa mera om. Alla som bor eller arbetar i Stockholm kan lämna Medborgarförslag och somliga blir verklighet, andra förblir en dröm, i en lägenhet i Sundbyberg skannas 9000 glasnegativ med Stockholmsmotiv, Alf Håkan Åkesson har Stockholm som kuliss i sina låtar, Kristian Petri är nyfiken på gamla Stockholmshotell och Ninja Thyberg saknar kvinnliga hjältar över 40. Plus allt det där andra – Gata fram och tillbaka, Briljant, På Hörnet, krönikor, recensioner och Zelda – som du vill läsa.