Situation Sthlm

JULI 2016

Journalisten Tom Alandh avslöjar knepet bakom fler än 100 hyllade dokumentärfilmer på SVT. Gabriel Silveira berättar om sin nystartade Food Bike i Drakenbergsparken på Södermalm. På fem stora kanvasdukar skapar konstnären Maja Braun en berättelse om Ingenting som ska räcka lika länge som husen. Leila Kuittinen gillar att det är mycket folk på Drottninggatan och Nina Hemmingsson och Gunnar har en brevväxling ihop. Linus Lutti har sagt upp sig och redaktionen tipsar om läsning och lyssning för semestern.

JUNI 2016

Joel Alme vädrar ofta och har försökt göra sitt liv lite finare med hjälp av musiken men det där med att gå och fika är och förblir obegripligt för honom, romandebuterande Lena Ackebo känner sig färdigritad, på Lilla Tryckeriet trycker man som förr i tiden och är noga med att inte stressa, Kungliga Biblioteket kom till för att kungen ville ha pliktexemplar från tryckarna i landet för att veta vad som skrevs och trycktes, anhörigmottagningen Ersta Vändpunkten har funnits i trettio år och på Pret i Solna fäktar man i blindo. Dramaten lajvar Hamlet, Jokkmocksjocke Berg är en grafisk mash-up, ”Vår plats” visar Bredängs litterära möjligheter, Lovisa Sirén bildsätter sin Stockholmsnatt och staden finns beskriven i bokform på 101 ord. Dessutom Gata fram och tillbaka, krönikor, På hörnet, recensioner, korsord med mera.

MAJ 2016

Stellan Skarsgård sköter karriären från ett litet kontor på Söder när han inte kräver ”closed set” för en tennisscen under en filminspelning, Stina Wollter har insett att folk blir nervösa när ”man fladdrar med armfettet”, för ungdomar kan vägen till sig själv gå via Våga va dig själv-stiftelsen och det finns sex skulpturer runt om i stan du vill se och läsa mera om. Alla som bor eller arbetar i Stockholm kan lämna Medborgarförslag och somliga blir verklighet, andra förblir en dröm, i en lägenhet i Sundbyberg skannas 9000 glasnegativ med Stockholmsmotiv, Alf Håkan Åkesson har Stockholm som kuliss i sina låtar, Kristian Petri är nyfiken på gamla Stockholmshotell och Ninja Thyberg saknar kvinnliga hjältar över 40. Plus allt det där andra – Gata fram och tillbaka, Briljant, På Hörnet, krönikor, recensioner och Zelda – som du vill läsa.

APRIL 2016

Marit Bergman flyttade hem till Bredäng från New York och beslutade sig för att omfamna det svenska – simhallen, språket och allemansrätten, på Liselotts Hembageri i Vasastan står tredje generationen bagare från samma familj och knådar Dovrekaka, i Kista bibliotek spelar man in besökarnas berättelser och Mats Lindström på Elektronmusikstudion har hyfsad koll på Buchla-synthen. Och sex av tidningens försäljare är med i utställningen ”Bo. Nu. Då.” på Arkitektur och Designcentrum på Skeppsholmen, Nanna Blondell reste mellan Vasastan och Skärholmen men fann sin berättelse i Compton och Johan Lindström kan vrida ett slidejärn. Dessutom krönikor, Gata fram och tillbaka, Zelda, På hörnet och mycket mer.

MARS 2016

Liv Strömqvist bidrar till tillvaron med sina serier och anser inte att bildning har någonting att göra med att vara vis eller smart, Östbergahöjden har framtiden för sig, privatteatrarna i stan bär sina historier och konstnären Jesper Nyrén färgas av staden. Efter sexton år kom före detta hemlöse Kenneth Höglund tillbaka till Stockholm från livet och komikern Nisse Hallberg är så pass inbillningssjuk att det blev en show. Dessutom Marsgatan, på hörnet, Briljant, Amon Amarth, Elin Unnes, Billie Lindahl och en hel del annat du vill läsa om.

FEBRUARI 2016

Författaren David Lagercrantz berättar bland annat om natten den 2 mars 2014 när researchen av Wasp ledde honom rätt. Peter Mellin, parkingenjör på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning, tror på självsanering av anslagstavlorna som finns lite överallt i Stockholm och Anna-Karin Freidh, chef för visningsenheten i Stadshuset, guidar mestadels turister. Victor Norén mer eller mindre är Johnny i musikalen American Idiot på Cirkus och Situation Sthlm-försäljaren Adolf Arbelius känner sig hemma i Finska kyrkan. Och så förstås ”Med egna ord”, krönikor, recensioner och massor av annan läsning.

JANUARI 2016

Sigge Eklund minns sina tonår – sent utvecklad i Akallaskolans hårda miljö. Manda Rydman, en av kvinnorna i Gynoïdes – Circus Female Intelligentsia – är så stark att hon kan basa, det vill säga lyfta folk. Perukmakerskan Inga-Lill Engholm kommer ihåg kvinnan som klagade så mycket på att peruken inte satt ordentligt att hon till slut la in ett halkskydd för mattor i den. Och Situation Sthlm-försäljaren Caroline finner lugnet vid Helikopterplattan. Allt detta och mycket mer, bland annat Svepet, Med egna ord och Stolts krönika, i Situation Sthlms januarinummer.