Situation Sthlm

MARS 2017

Lisa Ekdahl öppnar dörren till sitt gårdshus på Södermalm och talar om grannsamverkan, sparade saker, det radikala i att vara kvinnlig låtskrivare när hon debuterade på nittiotalet och hur hon hittade svenskan igen vid ett köksbord i en liten fiskeby i Portugal, FATTA MAN tycker det är på tiden att män fattar att sexuellt våld är en mansfråga, redan klockan 03.30 börjar det röra på sig i Årsta Partihallar, Magnus af Petersens tar snart över ansvaret för Bonniers konsthall och tre skivbolag i Stockholm har förblivit sina egna i en musikvärld som förändras. ”Freuds cigarr” gästspelar på engelska på Playhouse Teater, Polarprisvinnaren Wayne Shorter i svenska jazzdokumentären ”I called him Morgan”, Nima Sarvestani följer upp filmen ”Frihet bakom galler” som ändrade lagen i Afghanistan, Elsie Johansson skriver novell om grannar, Maud Nycander om ”Citizen Schein”, Sofie Zelmani, Agnes Lidbeck romandebuterar med ”Finna sig”, Good Harvest skivdebuterar och Pelle Ossler är på väg mot en evig himmels fullkomning. Plus mycket annat.

FEBRUARI 2017

Inte ett ord om Bajen, Kvarnen eller Söderstadion, i stället pratar Magnus Carlson om känslan av att vara skuldfri, vad jazzen betytt, det där Freddie Wadling påstod och avslöjar vem Marcus Ekström egentligen är. Efter Guldbaggenomineringen för rollen i ”Den allvarsamma leken” är Karin Franz Körlof utsedd till ”Shooting star” på filmfestivalen i Berlin, nyckeln – eller snarare nycklarna – till Stockholm finns på Kungsholmen, råttorna intar stan, Husby efter kravallerna och det har hänt att översättaren Anna Lindberg fastnat i Urban Dictionary. Plus Annika Norlin, The Tarantula Waltz, Martina Montelius, Rocky på Spritmuseum, Vi&Dom, Jennie Abrahamson, Zelda, korsord, Briljant, På hörnet och mycket mera.

JANUARI 2017

Sanna Bråding har många gånger ställt frågan till sig själv varför hon gör det hon gör. Och för vem hon gör det. Irene Pettersson sjunger ”Brev från kolonin” i Gatans kör. Birgitta Ljungberg går för första gången i Brunkebergstunneln och Tobias Jansson vill starta ett städbolag.  Rebekka Karijord sjunger för ett för tidigt liv och Peter Morén ger sig själv en 40-årspresent. Allt detta och mycket, mycket mer i Situation Sthlm #233.

DECEMBER 2016

Med anledning av självbiografin ”Born to Run” träffade Bruce Springsteen ett litet urval journalister i London. Situation Sthlm var på plats. Intervju av Antoine de Caunes, bilder av Danny Clinch. 12 sidor om papparollen, depressionerna, avsaknaden av sångröst, relationen till publiken och en massa annat. För femton år sedan, när missbruksproblematiken var som störst, ändrade Portugals drogpolitisk inriktning – från att se på det som ett polisiärt problem till att se det som ett hälsoproblem. I dag har landet näst lägst andel dödliga överdoser, Sverige har näst högst. Iiris Viljanen besjunger sitt Årsta, poeten Jessica Andersson Jonsson från Gröndal sätter ord på det sociala arvet, Helene Billgrens omslagspapper hamnar alltid uppochner, Karl Bertil Jonsson kulisser har skänkts till SF, James Gill har en udda legobutik, Växthuset, 150 nya ord för känslor och mycket mera.

NOVEMBER 2016

För första gången på femton år är Thorsten Flinck tillbaka på Dramaten och ser den filmade, enda föreställningen av ”Påklädaren” – det sista han regisserade, som aldrig blev en del av Dramatens spelade repertoaren. På vägen dit pratar vi – bland annat – om regi, framtid, sanning, sorger och skådespeleri. Marika Carlsson känner sig mer eller mindre Gud-aktig, det finns tomma fläckar i staden, schackspelandet på Kulturhuset handlar inte bara om svart eller vitt och Situation Sthlm och Beckmans har projektet O/synlig ihop. Dessutom Mats & Morgan 35 år, Therese Lindgren författardebuterar, Huvudstan, Gata fram och tillbaka, Dåtid Sthlm, Briljant, På hörnet och mycket mer.

OKTOBER 2016

Soran Ismail kommer undan med mindre men tas mer på allvar, ses som mer seriös, när han har skägg. Joakim Blendulf berättar hur filmteknik kan användas i behandling av psykisk ohälsa medan Martin Emretsson tog oscillatorn och gick på synthjunta. Maia Hirasawa tycker väldigt mycket om sin nya låt ”Vacker och ful” som dessutom kunde spegla hela nya skivan. Och så Sara Lövestam, Maria Ahlin, Brandbergstomten Ronny Johansson, Bengt Ohlsson, Nicke Andersson och mycket, mycket mer.

SEPTEMBER 2016

Med huset i Hollywood som bas försöker Laleh skapa sig det liv hon behöver. För att få vara sig själv. Fredrik Ahlén på näringsdepartementet använder rörposten. Serietecknaren och bildkonstnären Joakim Pirinen föreslår skyskrapor på Bogesundslandet, så att man slipper riva i innerstaden. Kompani Giraff gör poetisk cirkus av Stig DagermanSanna Bråding släpper självbiografi, biograf Victoria firar 80 årsjubileum och Robert Malmros vill segla jorden runt i en Formosa-båt. Om allt detta och mycket, mycket mer läser ni i vårt septembernummer.

AUGUSTI 2016

Stockholms Stadion-aktuella Veronica Maggio berättar bland mycket annat om de nerviga känslorna innan hon klev upp på Bråvallafestivalens scen i början av sommaren. Pia Sjögren, minns tiden innan behandlingshem, drogfrihet och innan hon började jobba med att hjälpa andra tillbaka. Enligt Anthony Harris fanns det länge sex cricketlag i Sverige, nu finns det 20 bara i Stockholm. Christina Wahldén är författaren som skriver ”lätt” om det som är svårt, nu i en barnbok om en pojke som har cancer. Dessutom ballongpiloten Erik Nyberg, Teatergruppen Gruppen, Leo Spaul, Sara Jordenö och så mycket, mycket mer.