Hoppa till innehåll
Ambassadören

Alla är vinnare

I början av juli vann en stockholmare 159 838 152 kronor på Lotto. Det är den fjärde största spelvinsten genom tiderna i Sverige. Men vem är det som ringer med det glada beskedet och vad får vinnaren för råd och stöd när livet förändras från en minut till en annan?
Gerd Eriksson

Alla som vinner en miljon eller mer får ett samtal från Svenska Spels vinstambassadör. Det enda han vet innan han ringer är ålder, kön och bostadsort. Och det viktigaste för honom när han lyfter luren är att ta reda på om det är rätt person han talar med.

– Jag säger inte hej hopp och hurra till den som svarar, utan presenterar mig och försäkrar mig om att den är den som spelat som är i telefonen. Och jag ringer alltid från ett mobilnummer eftersom vårt 010-nummer kanske kan få folk att tro att det är ett samtal från ett sjukhus eller handla om nåt annat elände, säger Pierre Jonsson, vinstambassadör på Svenska Spel.

Han kontrollerar att personnumret stämmer och ber dem sedan att hämta sitt spelkvitto. Hälften av dem som spelat är så kallade aktiva spelare och har koll på att de vunnit och vet varför han ringer. Andra hälften har inte en aning.

Pierre Jonsson säger att det är bra att ställa många frågor och att hålla samtalet lite dämpat.

– När vinnaren har spelkvittot i handen brukar jag fråga om de är redo, om de kan sätta sig ner, om de har någon som kan hålla dem i handen. Sedan brukar jag be att få gratulera till vinsten och säga beloppet.

I fallet med stockholmaren som vann det som kallas ”Drömvinsten” fick han först reda på att han hade sju rätt på Lotto och hade vunnit 680 000 och blev glad för det. Sen fick han veta att han hade två jokrar rätt och det var värt 80 kronor. Men i kombination blev det den ofattbara summan på nästan 160 miljoner kronor.

”För den som vinner de största summorna blir det nåt som ändrar resten av deras liv även för den kommande generationen.”

– Att vinna en eller tio miljoner är belopp som ändå går att fatta, men 160 miljoner går inte att ta in. Reaktionerna är olika när de får beskedet, en del skakar, andra gråter, skrattar, svettas eller måste dricka vatten.

Har det hänt att någon har svimmat?

– Nej, och ingen har fått hjärtinfarkt heller. Däremot bad en man om att få lägga sig på golvet ett tag när jag pratade med honom i telefonen.

Vissa vill gå igenom spelkvittot igen med Pierre Jonsson, andra vill bara vara ifred. De flesta tycker att det är skönt när han undrar om de ska höras nästa dag för att ordna med det praktiska, då får de lite andrum. Alla som vinner över 5 miljoner får nämligen komma till huvudkontoret i Visby över en dag. Svenska Spel bjuder vinnaren plus en person till på resa och lunch och så får de träffa en grupp som jobbar med just högvinnare.

– De flesta som vinner de lägre beloppen tänker att de kanske ska köpa en bil, en båt, renovera hemma eller göra en resa. Men för den som vinner de största summorna blir det något som ändrar resten av deras liv, även för den kommande generationen. De ska ta ställning till massvis av olika beslut och det gäller att vi på Svenska Spel har respekt för situationen och försöker att hjälpa dem så mycket det går.

Gruppen i Visby som tar hand om högvinnarna ger ekonomisk rådgivning, ordnar med bankkontakter, pratar säkerhet och ger juridisk hjälp. Och efter att vinnaren signerat checken med vinstbeloppet betalas pengarna ut. Det är strikt sekretess i banken där pengarna hamnar, i spelbutiken där vinnaren spelat och det är bara ett fåtal på Svenska Spel som vet vem som vunnit.

Ingår det någon psykologisk hjälp också när tillvaron förändras så drastiskt?

– Nej, det har inte behövts ännu. Men skulle det behövas så löser vi det också. Vi har ansvar för våra vinnare.

Av dem som vinner höga belopp väljer 98 procent att vara anonyma. Vissa berättar inte ens för sina närmaste. Då blir kontakten med Pierre Jonsson extra viktig.

– De kan fråga mig hur andra gjort och om jag tycker att de ska sluta jobba. Jag brukar säga att de kanske kan välja att jobba deltid och att de ska låta tiden bero och inte ta alla beslut direkt.

En del ringer också upp och berättar vad de gjort med pengarna. Och Pierre Jonsson har mer eller mindre kontakt med alla högvinnare. Som mest har han haft 25 samtal med en och samma vinnare. För vissa kan det ta ett år att förstå att de vunnit alla pengar.

Vad är det vanligast att högvinnarna gör med pengarna?

– Gör sig av med skulder, köper ny bil, renoverar huset, flyttar, reser, ger pengar till nära och kära och skänker en hel del till välgörenhet som till exempel Cancerfonden eller Stadsmissionen. Vissa vill portionera ut vinsten och ta ut varje månad i stället för i en klumpsumma. De allra flesta vill verkligen dela med sig av sin vinst.

Han tycker att merparten av vinnarna är jordnära. Någon tittade på en bättre begagnad bil i stället för att köpa en ny. Någon annan skulle slå till på en resa till Danmark och en tredje åka till Island – fastän de skulle kunna resa jorden runt flera varv.

Blir den som vinner 10 miljoner gladare än den som vinner 1 miljon?

– Det handlar om vilken situation i livet du är. När jag ringer till en ensamstående mamma med tre barn och berättar att hon vunnit två miljoner så känns det förstås extra bra att höra hur glad hon är över att har råd att köpa bil och kunna köra barnen till deras aktiviteter och kunna åka och storhandla.

Pierre Jonsson säger att det är skillnad på var man bor i Sverige och pengarnas värde för den som vinner. I Stockholm får man inte ens en lägenhet för en miljon, medan man kan få en herrgård för samma belopp i en mindre stad. Det är också skillnad på om den som vinner är 25 eller 90 år. De yngre satsar pengarna på boende, utbildning, resor, körkort och sportbilar. De äldre är mer inne på att hjälpa nära och kära ekonomiskt, välgörenhet, egen hälsovård och saker som förgyller tillvaron och vardagen. De som spelar är från alla samhällsklasser och har olika bakgrund.

”Vi är en grupp på Svenska Spel som jobbar med drömvinnarna”

Pierre Jonsson vet inte innan vem det är han möter i andra änden av luren. Han ringer över 300 samtal varje år för att gratulera vinnare. Två gånger om året är det frågan om ”Drömvinsten” på Lotto – de riktigt stora vinsterna. Och han har blivit kallad både Kungen, Frälsaren, Gud och Ängel.

– Det är jag som ringer, men vi är en grupp på Svenska Spel som jobbar med drömvinnarna och de som vunnit över 10 miljoner. Jag har bra kollegor som förser mig med all info innan jag ringer.

Ibland kan det ta flera månader att hitta en vinnare. Vissa jobbar utomlands, andra är på semester. Men en vinst blir aldrig för gammal eftersom det nuförtiden krävs ett registretat personligt spelkort för den som vill spela. Tidigare gällde ett år. För Triss finns det däremot en tidsgräns, den står på baksidan av lotten. Ibland är vinnaren ensam hemma när Pierre Jonsson ringer, ibland är det en hel familj som nås av beskedet. Som förra sommaren när en man i Farsta vann 180 miljoner. Då var det jubel och klang i bakgrunden och han som svarade blev så glad att han tappade telefonen. Skulle det inte vara roligare om fler vann en mindre summa än att en får allt?

– Det finns en lockelse i att spela om Drömvinsten, att vinna ett belopp som är näst intill omöjligt.

Spel och vinster hos Svenska Spel
Förra året satsade invånarna i Stockholms län totalt 2 881 187 218 kronor på Oddset, Tipsen, Lotto, Keno, Joker, Eurojackpot, Trissfamiljen och Tia.
I snitt har varje invånare spelat för 1 311 kronor.
Vinster på 20 000 kronor hämtas ut hos spelombud.
Vinster mellan 20 001 och 999 999 kronor kräver ett besök på banken med vinstlotten/spelkvittot för att få pengarna insatta på ditt konto. Svenska Spel gör en säkerhetskontroll först.
För vinster mellan 1 000 000 och 4 999 999 kronor är det samma förfaringssätt som ovan, men vinnarambassadören hör också av sig.
Vinster över 5 miljoner betalas ut under en vinnarceremoni i Visby. Rådgivning ingår.
Vinsterna är skattade och klara.
Under 2014 blev 344 personer i Sverige miljonärer genom Svenska Spel
Under 2014 betalade Svenska Spel ut vinster till ett värde av drygt 13 miljarder kronor

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #217. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.