Hoppa till innehåll
Mattrend

Grötsters

Förutom skäggolja bör en riktig hipster, lite då och då, även ha gröt i skägget. Helst kokad på närodlade råvaror. Och med kulturhistorisk signifikans.
David Bogerius

Det äts gröt över hela Stockholm. Grodan, Sannas, Nytorget 6 och Café Aube är bara några ställen där det går att få sig en släng av den allt populärare grötsleven.

– Dels finns det ett stort intresse för närproducerad mat utan tillsatser. Och gröt kan ganska lätt lagas i stort sett från grunden av närodlade råvaror. Sen är det också en rätt med en väldigt stor kulturhistorisk signifikans och det är något som har börjat spela roll. Vi vill gärna att maten ska ha en historia att berätta idag. Och det har gröten, säger Vanda Lönngren, en av författarna till boken ”Gröt – en fantastisk historia”.

Vanda Lönngren och hennes syster Jana Fröberg har förutom VM i grötkokning i Skottland besökt kvarnar och hembygdsgårdar och intervjuat allt från grötentusiaster och etnologer till läkare, livsfilosofer och matakademiker.

– Vi ville så klart göra något av all information, alla berättelser, anekdoter och recept som vi samlat ihop. De flesta tänker nog på gröt som en gammal fattigmat, vilket det i och för sig är – men inte bara. Historiskt har gröt ätits till i stort sett alla typer av fester i hela Skandinavien, liksom i många andra länder. Det finns speciella grötrecept framtagna för både kejsare och påvar. I flera kulturer har gröt till och med offrats till gudarna, säger Vanda Lönngren som älskar gamla recept.

– Men just nu är jag även förtjust i västafrikansk syrad hirsgröt med sesam och citron.

På recensionssajten yelp.se kallas Café Aube på Långholmsgatan 12 vid Hornstull för ”Stockholms grötställe nummer 1”. Där kan man välja mellan en kall och sex varma gröträtter som varieras efter årstid och tillgång på ingredienser. Fyrkornsgröten med dadlar, banan, agavesirap och saltade mandlar är den som går allra bäst.

”Folk tänker väldigt mycket på vad de äter och då är gröt ett bra alternativ.”

– Vi har många kunder som har hållit på ett tag med att göra sin egen gröt men även många nya som tycker det är roligt att köpa det till frukost. En hel del äter det även som lunch, berättar Kalle Sjöholm som äger och driver Café Aube tillsammans med Sanna Ateldax.

Grötcafét öppnade strax före sommaren i år men har redan fått en trogen kundkrets. Kalle Sjöholm tror även han att den ökade medvetenheten är en av anledningarna:

– Folk tänker väldigt mycket på vad de äter och då är gröt ett bra alternativ. Det är en nyttig frukostvariant som ger en bra mättnad så att man klarar sig ett tag.

Med anledning av den stora efterfrågan smids planer för att utöka utbudet.

– Det ska vi göra så mycket vi kan, men det beror mycket på vad köket och lokalen har kapacitet för.

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #218.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.