Hoppa till innehåll
Svepet

”Som en skattjakt”

Förra året gick tre miljoner ton livsmedel till spillo bara i Sverige. Att dumpstra, det vill säga att ta sopor, blir allt vanligare.
Alexandra Sundqvist

I Svinnlandet. Min resa genom en värld av slöseri – och hur den gav mig ett liv i överflöd berättar frilansjournalisten Andreas Jakobsson om hur hans familj under två år levt på gratis mat som andra, främst matbutiker, slängt. Han bedömer att butiksvärdet på maten han hämtat från soporna är 150 000 kronor.

– Det är kul att dumpstra, det är som en skattjakt. Samtidigt blir man lite illamående när man ser hur mycket mat affärerna kastar. Framför butiken sitter det oftast minst en tiggare. Bakom kastas massvis med mat som är fullt ätbar. Ofta låser affärerna in sina sopor. De vill inte att vi ser hur mycket de kastar.

Vad är det vanligaste du hittar i soptunnorna?

– Bananer, paprikor och tomater. Men också ost – färskost, vanliga ostar eller mögelostar. Grönsaker och frukt slängs ofta för att de har ett skönhetsfel, men de går fortfarande att äta. Det är också vanligt att det slängs stora förpackningar, exempelvis ett nät med 23 clementiner där bara en är dålig. Eller ett sexpack folköl, där en av burkarna gått sönder.

Och vad är det lyxigaste du hittat?

– En gång hittade jag 19 flaskor jättedyr olivolja. En annan gång hittade vi två kilo ekologiska pinjenötter. Jag har också gjort en hel ost-fynd, stora fynd i form av två stycken prästostar – på 12,5 kilo vardera.

Varför slängs de här sakerna?

– När det gäller de stora förpackningarna så tror jag att personalen har så pressade arbetsdagar att de inte har tid att rensa innan de kastar. Vissa livsmedel har passerat sitt bäst före-datum. Men grundproblemet är att butikerna har så stort utbud och att det är svårt att beräkna vad som kommer att säljas.

En del ser dumpstring som en civil protest mot matsvinnet, andra dumpstrar av ekonomiska skäl. Vad är den främsta drivkraften, tror du?

­– Jag tror att det är ungefär 50/50. Man kan se det som att man är ute på ett miljöarbete. Men samtidigt är det ju ett betalt miljöarbete eftersom man slipper köpa mat själv. Väldigt få av dem som dumpstrar har det gott ställt. De är ofta studenter eller arbetslösa. Jag har aldrig träffat någon med en fet månadslön som är ute och letar bland sopor på natten.

Vilka åtgärder krävs för att matsvinnet ska minska?

– Det krävs politiska styrmedel. Om man höjde skatten på sopor skulle det bli dyrt för affärer och företag att slänga. Då skulle de bli bättre på att ta tillvara på maten och på att skänka mer till välgörenhet.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.