”Inte bara coola moves”
I dokumentären Martha & Niki följer filmaren Tora Mkandawire Mårtens de svenska dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos. Duon har sin bas i Stockholm. Martha är uppvuxen i Uganda och Sandviken och kom till Sverige när hon var 13 år. Niki är uppvuxen i Skarpnäck. Martha och Niki korades 2010 till historiens första kvinnliga världsmästare i hiphop vid streetdance-tävlingen Juste Debout i Paris.
– Jag älskar dans och att titta på dans. Första gången jag såg Martha och Niki dansa blev jag väldigt drabbad. De är så olika som människor men bär båda på något magiskt som kommer till uttryck i deras dans. Jag tycker det är spännande att utforska vad man kan säga genom dans utan en massa ord. Genom Martha och Niki ser vi att hiphop berättar så mycket mer, det är inte bara coola moves. Som Martha själv säger: ”varje gång jag dansar berättar jag en historia om mitt liv”, berättar Tora Mkandawire Mårtens.
”Splittringen var en av anledningarna till att filmen tog lång tid att göra.”
Dokumentären, som skildrar Martha och Nikis kärlek till dansen men också deras vänskap och sökandet efter en egen identitet under de tidiga vuxenåren, har svensk premiär 22 januari. Tora Mkandawire Mårtens har arbetat med projektet i fem år.
– Jag trodde det skulle gå fort att göra den här filmen. Men ofta blir det inte som man tänkt sig. Filmen är egentligen ingen traditionell dansfilm, även om den började så. Jag brukar kalla den för en ”coming of age”- berättelse om två extremt talangfulla dansare.
I filmen uppstår en slags splittring mellan Niki och Martha. Deras tajta vänskap luckras upp när Martha vill prova sina egna vingar.
– Jag kände igen mig väldigt mycket i både Martha och Niki eftersom jag upplevt samma sak, i både vänskapsrelationer och kärleksrelationer. Splittringen var en av anledningarna till att filmen tog lång tid att göra. Det fanns så många olika lager i detta som jag tycker är intressant att berätta om och som jag ville ta hand om på ett varsamt sätt.
I filmen dansar/battlar Niki och Martha främst mot killar. Det är mest killar på toppen, vilket Niki konstaterar i dokumentären. Men scenen blir allt mer jämställd, menar Tora Mkandawire Mårtens.
– Martha och Niki var de första kvinnorna som blev världsmästare och har absolut inspirerat väldigt många runtom i hela världen. I dag är det många fler kvinnor som dansar hiphop och street dance och jag upplever att män och kvinnor tävlar mer på lika villkor. I år är det till exempel första gången som fyra kvinnor blivit utvalda till domare för tävlingen Juste Debout, Niki är en av dem. Det har annars alltid varit män som varit domare under hip hop-battles. Det tycker jag visar på en stor förändring.