Nyckeln till Stockholm
En förtvivlad dam kommer in på Corells. Hon har tappat hemnycklarna, eller rättare sagt slank de med när hon slängde soporna. Nu behöver hon hjälp att komma in i sin lägenhet. Alla låstekniker är ute på jobb, så Per Lind, som för dagen står i butiken, ringer runt till andra låsfirmor för att hitta någon som kan hjälpa henne. På tredje samtalet får han napp, hjälp kommer inom en timme. Damen kan andas ut.
– Annars är det i nio fall av tio frågan om väskstölder när någon blivit av med sina nycklar. Och folk blir alltid väldigt glada när vi kommer och öppnar en dörr. Det är känslomässigt besvärligt att inte kunna komma in i sitt eget hem, säger Per Lind som driver Corells lås i dag.
Längs väggarna på Corells hänger lås, larmsystem, dörrhandtag och nycklar av alla de slag – till bilar, båtar, bostäder, hänglås, kassaskåp, kyrkdörrar, gallergrindar och cyklar, bland annat. Och morfars maskiner står också kvar och används när någon har behov av en nyckel till ett väldigt gammalt lås. Från början var Corells en mekanisk verkstad som lagade cyklar, paraplyer, och ”allt annat mellan himmel och jord”. Men 1943 blev det en renodlad låssmedsfirma. Firman har legat på Pilgatan sedan starten, en tvärgata till Hantverkargatan på Kungsholmen som i förstone verkar rätt öde. Men med passenheten och polisen som närmsta grannar är det en strid ström av folk som passar på att få nya nycklar gjorda. Per Lind säger att vi stockholmare låser in oss mer än tidigare med larm, galler och säkerhetsdörrar. Att säkerhetsdörrarna blivit fler tror han inte bara beror på rädsla för inbrott utan för att de också är ljudisolerande och står emot brand bättre. Men han dementerar att de skulle vara mer inbrottssäkra. Tjuvarna ligger alltid steget före.
– Det är inte frågan om tjuven kommer in utan hur lång tid det tar att komma in. Det man köper med fler lås är just tid, säger Per Lind.
Det lås som varit vanligast i Stockholms dörrar heter 565. Det låser sig själv när du slår igen dörren, då är det är det förargligt om nycklarna inte är med. Därför har lås 560 succesivt fått ersätta gamla 565:an. Med följd att färre låser sig ute. Och det är tur, för antalet låssmeder, eller låstekniker som det heter i dag, är ett bristyrke. Pensionsavgången är stor och återväxten nästan obefintlig.
– Jag tror att vi är den yrkeskår som det är störst brist på i Stockholm i dag. Alla låsmedsfirmor söker folk. Det gör att väntetiderna blir längre för kunderna och att vi måste jobba övertid. Vi i branschen gör vad vi kan för att attrahera yngre tjejer och killar.
Läs artikeln i sin helhet i Situation Sthlm:s februarinummer #234