#metoo på gatan
Det hände ett antal gånger, att den ”sliskiga” mannen kom fram till Situation Sthlm-säljaren Ann Malmberg när hon sålde tidningar utanför NK. I handen hade han 40 kronor, gav dem till henne men ville inte ha någon tidning.
– Han sa: ”Så du kan få nåt varmt i dig”. Man kan ju tänka att det skulle kunna handla om en kaffe, men inte när det gäller honom, den otäcka blicken menade nåt annat. Han tyckte väl att om han gett pengar så ska man gå med på nåt. Han tryckte mig mot väggen och skyltfönstret och höll fast mig. Det var väldigt obehagligt, berättar hon.
Vid ett tillfälle dök en Situation Sthlm-säljare upp och mannen lämnade platsen. Andra gånger gick han därifrån själv efter en stund. Men inte enda gång var det någon annan som ingrep.
– Det är alltid mycket folk där, några måste ha sett, men ingen gjorde nåt. Man kan inte lita på att nån räddar en, säger hon.
Under en period höll hon sedan särskild uppsikt när hon jobbade. Om mannen dök upp ville hon hinna in på NK och gömma sig. Efter en tid försvann han.
– Han kanske är nån annanstans och ofredar nu. Jag tror att en annan säljare också har varit utsatt för honom. Han var helt klart sjuk, men man får inte göra så för det.
Ann Malmberg är en av de personer som i en enkät av Situation Sthlm har angett att hon blivit utsatt för verbala eller fysiska sexuella trakasserier, övergrepp, kränkningar eller ofredanden i samband med att de sålt Situation Sthlm.
23 personer – tolv kvinnor och elva män – fyllde i enkäten. 75 procent av kvinnorna har blivit utsatta i samband med tidningsförsäljningen. En man svarade ja på frågan.
– Det här är förfärliga siffror. Vi vet sen tidigare att våra säljare, och socialt utsatta människor generellt, är extra utsatta och överrepresenterade som brottsoffer, framför allt kvinnor, säger Jenny Lindroth, verksamhetschef Situation Sthlm:s sociala verksamhet. – Vi gjorde den här undersökningen för att ta reda på i vilken utsträckning sexuella ofredande förekommer under tidningsförsäljningen. Mot bakgrund av hur illa det ser ut kommer vi nu att gå vidare – i ett första steg samtal med samtliga kvinnliga försäljare – för att ta reda på hur vi kan stötta dem som är drabbade.
En annan försäljare säger att hon har ”friare” som kommer fram till henne när hon säljer tidningen, och som säger att de vill ta med henne hem.
– De säger att jag är vacker och att jag skulle kunna bli deras fru. Jag måste åla mig ur när de blir väl kramiga. Det är inga tidningskunder, det är andra personer som kommer förbi. Då brukar jag byta plats och om de kommer fram igen åker jag därifrån, det går inte att jobba då. Jag känner mig också otrygg.
Ann Malmberg tycker att det är svårt att veta hur hon ska handskas med de obehagliga saker som sker ”stup i kvarten” – att personer, ofta män som är påverkade av alkohol eller droger, går för nära och står och hänger och ”babblar”.
– Det känns som trakasserier. Går inte att värja sig, jag står ju där helt öppet. Jag kan inte veta vad som händer om jag säger ifrån och jag vill inte bråka framför mina kunder, säger hon och tillägger att hon också har erfarenheter av att bli slagen i ett tidigare förhållande i minnet.
Mia Nyqvist känner igen det där med okända fulla män som kommer fram, pratar och lägger armen om henne när hon säljer tidningen.
– Det har hänt. Jag tror inte att de hade gjort så om jag varit en man och jag har inte varit med om att nån kvinna gör så. Det är jobbigt och de stör mig i mitt arbete. Och jag kan tänka mig att en del människor som går förbi och tänker: ”de där är polare, hon brukar nog vara lika full som de där”.
Men mest utsatt har hon ändå varit utanför arbetet.
– Det händer väl nåt titt som tätt. På nåt sätt är jag härdad. Fast ibland blir jag jävligt irriterad och har lust att ge nån en rak höger. Jag tror att de flesta kvinnor har varit med om nåt kränkande. Jag vet inte varför, tänker sig karlar inte för eller tror de att det är något vi vill?
I enkäten svarar 83 procent av kvinnorna att de har blivit utsatta för verbala eller fysiska sexuella trakasserier, övergrepp, kränkningar eller ofredanden, oavsett om det är på jobbet eller utanför. Motsvarande för männen är 36 procent. När Situation Sthlm i förra numret intervjuade forskaren Anke Stallwitz berättade hon att våld mot kvinnor är mycket närvarande i Stockholms drogmiljö. Också Metoo-uppropet #utanskyddsnät vittnar om ett utbrett sexuellt våld. På utanskyddsnat.nu har 69 kvinnor skrivit sina berättelser om övergrepp.
Även i boken Hemlös med egna ord: Situation Sthlm 2008-2014, som innehåller texter av tidningssäljarna, finns det personer som vittnar om övergrepp. Susanne skriver om hur hon blev utsatt av sin morbror redan som sexåring och Rose-Marie lyfter utsattheten som hemlös: ”Det är tufft att vara kvinna och hemlös för vi kvinnor blir mycket mer utsatta, utnyttjade av männen, rånade, slagna och kränkta, självkänslan är totalt noll. Hon berättar om när hon skulle sova hos en man. Hon anade att han fordrade någonting av henne, fast han sa: ”Rosie, passa på att vila ut nu.” ”På natten då jag sov kände jag kladdande händer på min kropp, kände avsmak och tog min ryggsäck och gick. Tycker att det är bättre att vandra ute på gatan än att bli antastad.”
I en annan text berättar hon om en man som kom fram till henne när hon sålde tidningen. Hon trodde att han ville köpa. Det ville han, men inte tidningen. ”Han frågade mig hur mycket jag tog för sex och jag sa till honom: ’Ursäkta, jag säljer tidningen och det här är ett jobb precis som allt annat jobb.’ Han var en äldre man i sextioårsåldern och han skämdes inte ens. De som tänker så nedvärderande om oss som säljer tidningen har själva problem och de har inte kommit längre än så.”