Staden som tränare
Med slutna ögon hörs staden tydligare vakna till liv. En motorcykel gasar uppför en gata, fiskmåsar skriar, en skylt slår mot en vägg i vinden, en helikopter cirkulerar ovanför. Det är morgon i Stockholm. Med öppna ögon är det en svindlande vy från taket på 14:e våningen, 48 meter över 29 innerstadens gator. Blicken höjd över takåsarna i en solhälsning.
Takyoga på restaurang Taks terrass vid Brunkebergstorg är nytt för i sommar. Här kombineras utsikt över staden, vinyasa flow, frukostpåse eller japanskinspirerad vegetarisk brunch.
– När jag började yoga för 20 år sen var det bara traditionell yoga, nu finns det nya varianter – det är mer fritt och man blandar yoga med annat. Det är inte alltid i en studio, utan i olika miljöer, säger yogainstruktören Johanna Ljunggren, nyligen hemkommen från Costa Rica, ett riktigt yogaparadis, men som tycker att man också ska utnyttja miljöer i sin närhet och i sin stad. – Det kan förhöja upplevelsen.
Yogaklasser går att hitta på många håll i staden. På Söderhallarnas takterrass finns Söders högsta yoga, efter en promenad eller springtur uppför Hammarbybacken väntar passet ”toppyoga” och i stadens parker rullas yogamattor ut flera dagar i veckan. På vattendragen görs ”krigaren” på SUP-brädor och hos utomhusklubben Trädgården finns Yoga DJ Sessions, med DJ och rökmaskin.
– I dag är det andra typer av människor som blir yogalärare, det är inte bara de som åker till Indien för att utbilda sig, säger Johanna Ljunggren och menar att de tar med sig annat de kombinerar yogan med. Dessutom tror hon att vår samtid, med sociala medier och flödet som pågår hela tiden, gör att vi vill dela upplevelser med omvärlden.
Hälsoinspiratören Terese Alvén, som driver bloggen Spark i Baken, är inne på samma spår – att vi vill dela vår träning, visa upp den. Enligt henne är upplevelseträning årets största träningstrend.
– Vi vill få uppleva saker, inte bara prestera. Är nåt unikt och erbjuder sånt som inte är så vanligt blir det mer intressant, det är tydligt om man kollar på löplopp. Har man redan sprungit tiokilometerslopp några gånger kanske man väljer ett nytt lopp där du samtidigt får nån form av upplevelse, som att springa in genom stadens byggnader i STHLM Urban Trail eller ta sig genom olika musikzoner i The Music Run i Stockholm.
En annan trend är att vi vill vara sociala samtidigt som vi tränar och ansluter till löpargrupper eller har träningsdejter med kollegor och vänner. Att träna i grupp kan också vara ett sätt för den som känner sig ensam att träffa andra. Forskning visar till exempel att personer över 70 år oftast är fysiskt aktiva som en social aktivitet. Tydligt är det också att vi vill träna mer utomhus.
– Vi sitter så mycket vid skärmar och jag tror behovet av att vara ute blir allt större, säger Terese Alvén.
Läs hela artikeln i senaste numret, Situation Sthlm #251