Hoppa till innehåll
Situation Sverige del 2

I Västerås serveras soppa med stil

Situation Sthlm finns inte bara i Stockholm. Uppsala, Västerås, Örebro och Enköping är några av städerna där tidningen också säljs. Vi tog tåget och besökte Sveriges snyggaste soppkök i Västerås.
Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

Nära Centralstationen, i en gammal teater, ligger Sveriges kanske snyggaste soppkök. Bland retrosoffor, gamla skivomslag och lampskärmar med blommigt 70-talsmönster, serveras mat till hemlösa västeråsbor. Varje söndag öppnas fest- och konsertlokalen Sigurdsgatan 25 upp för Västerås Soppkök.

”Om du ger folk mat från en soppåse, då kommer de att känna sig som sopor.”

– Det finns soppkök där man står i en kö i mitten av februari med en kopp soppa, eller där maten serveras ur påsar och kakor smulat sönder i bitar. Om du ger folk mat från en soppåse, då kommer de att känna sig som sopor. Så vill inte jag ha det här. Det här är en plats dit vi på helgen kommer för att träffa vänner, äta mat, spela musik och prata med varandra, säger initiativtagaren Robert Smith.

Sedan 1998 har han haft soppkök på olika platser i Västerås och utsågs i år till stadens Vardagshjälte. Han kommer ursprungligen från England, där han själv en gång i tiden saknade ett hem. Han var då beroende av heroin och sålde gatutidningen Big Issue i London.

När han kom till Västerås med sin familj för 17 år sedan såg han att de dagverksamheter som fanns för människor i social utsatthet hölls stängda på söndagar, röda dagar och några veckor under sommaren. Alla samtidigt. Han bestämde sig för att fylla de luckorna. Varje söndag kommer nu mellan 20 till 50 personer till Västerås Soppkök, eller Filling Bellies som det också kallas.

– Vårt team har en plan att göra mer, vi har en större vision, säger Robert Smith och berättar att han vill ta hit en tågvagn, en restaurangvagn där mat kan serveras även andra dagar.

– Det är på gång, men logistiken är problemet, vi måste visa att vi kan ta den hit och få den på plats. Men det är absolut möjligt. Efter att vi fått igenom det och vi kan visa att det fungerar, då skulle vi också kunna ha en sovvagn som ett akutboende.

Just nu finns 18 härbärgesplatser i kommunen, men cirka 40 personer är i akut behov av tak över huvudet. Det går dessutom åt fel håll – hemlösheten har ökat flera år i rad. Mellan 2012 och 2013 med 35 procent, visar kommunens kartläggning. Nu är det 552 personer.

Förra årets ökning kan delvis förklaras med ökat antal flyktingar från krigets Syrien som bor mycket trångt. Men framförallt finns det en tydlig förklaring till den årliga ökningen: bostadsbristen. Har man skulder, prick hos Kronofogden eller saknar ett jobb då är det svårt att få en lägenhet.

– Bostadssituationen är väldigt svår i Västerås. Och de bostäder som har byggts de senaste åren har varit dyra, säger Patrik Kalander, strateg på Sociala nämndernas förvaltning.

Kommunen har länge planerat för projektet Bostad först, där en hemlös person får en egen lägenhet. Men det har dröjt – det har inte funnits några lägenheter.

– Ett avtal har slutits med fastighetsägarna om ett antal lägenheter varje år, men de har haft svårt att leverera de antalet som står i avtalet, säger Patrik Kalander.

Därför har kommunen tagit till en speciallösning. Fastighetskontoret har köpt lägenheter på öppna marknaden till projektet.

– Det är inte optimalt, eftersom de som flyttar in inte kan överta ett förstahandskontrakt, som tanken med Bostad först egentligen är. Men vi tittar på om man kan göra en växling till allmännyttan inom kort, säger Patrik Kalander.

Västerås

Antal invånare: 142 131
Antal hemlösa: 442, varav 63 är akut hemlösa. (Socialstyrelsens kartläggning 2011) 552, varav 47 sover ute eller på härbärge (Kommunens räkning 2013)
Bostadsbrist: Ja
Antal verkställda avhysningar 2013: 19
Källa: Socialstyrelsen

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.