Hoppa till innehåll
Kroppens hus

Lära för livet

I Kroppens hus möts medicin och kultur. Här finns abortväxter, tv-spel om döden, sprututbytets fotoprojekt I nålsögat och en textilkirurg. Det är folkbildning om folkhälsa med konst som språk. I Stadsgårdsterminalen samarbetar konstnärer med sjukvårdspersonal för att skapa den hybridupplevelse som öppnar 4 december.
Text: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

Runt entrén sitter en stor mängd lappar: ”Fråga en läkare”, ”Process pågår”, ”Hälsotull & Konstklinik”, ”Välkomna in”. Lapparna ersätts snart av draperade tyger i köttiga nyanser som ska rama in öppningen till Kroppens hus.

Det som förr var en ankomsthall för Birkas kryssningsfartyg förvandlas nu till en interaktiv utställning där medicin och konst möts. Skylten ”utan varor att deklarera”, ändras till ”utan sjukdom att deklarera”. I det som förr var förhörsrum och tulltoa flyttar ett antal konstnärer in, med abortväxter, lyckooptimeringsmaskin, en organisk skog av ögon och tv-spel om att dö. Allt sker i samarbete med sjukvårdspersonal.

– Det blir jättehäftiga möten, två helt olika sätt att tänka och så slår vi ihop det, säger skådespelaren och konstnären Edda Edlund.

Idén om Kroppens hus kom från infektionsläkaren Anna Nordlander. Hon upplevde att det fanns ett stort sug efter kunskap om kropp och hälsa och ville skapa ett ställe där man kan lära sig på ett kul och kreativt sätt – folkbilda om folkhälsa genom konst.

– Många är angelägna om sin hälsa men har inte alltid så bra koll. Jag har doktorerat, men det är knappt en människa som läser det. Med konst kan vi berätta om medicin, hälsa och forskningsrön på ett mer lustfyllt sätt. Det är två världar man normalt inte tänker förenas, säger Anna Nordlander.

Med hjälp av Andreas Blom, grundare till Kollektivet Livet som bland annat var del av konst- och teaterprojektet Satans demokrati, började utställningshybriden ”Väntrummet ”växa fram. Den visades på Kulturhuset hösten 2021. Publiken kom dit som patienter och satte sig ner i väntrummet. Ett antal sjukdomsfall iscensattes av skådespelare och publiken fick hänga med. När Kollektivet Livet senare fick tillgång till Stadsgårdsterminalen vid Slussen kunde Kroppens hus flytta in i ankomsthallen med ett tillfälligt kontrakt till och med januari 2023, med förhoppningen att kunna stanna längre. Här har de fått möjlighet att skapa den utställning, eller ”hybridupplevelse”, som öppnar 4 december. Den här gången med mer fokus på konst inom två huvudspår: farsoter och den manipulerade kroppen.

– Den manipulerade kroppen är allt vi kan göra med kroppen för att förlänga eller förbättra livet eller bygga om våra kroppar. Allt från skönhetsoperationer till titanskruvar och protester. Och stamcellsbehandlingar och organdonation. Farsoter handlar dels historiskt om farsoter vi har haft, men också framåt. Vad kommer vi dö av framöver? Antibiotikaresistens? säger projektledaren Camilla Hammarström.

Just nu pågår här en kreativ process. Labbglas hängs upp som en krona över den rostfria ”operationsdisken” och de funderar på vad konstverkstaden, där besökaren kan testa på skapandet med en konstpedagog och  läkarstudent, ska innehålla. Kanske gipsa en tumme, dissekera ett grishjärta, dreja en snippa, lära sig sutur-sy i en yogamatta eller banan – det känns nästan likadant som hud. ”Apoteket” går än så länge under namnet ”Rumpan Bar”.

– Vi får se om vi serverar hälsosamma drycker och kaffe, som har varit en medicin en gång, eller om det blir ”gyn & tonic”, säger Edda Edlund. – Och Bloody Mary och blodpudding, tilllägger Camilla Hammarström.

Här bredvid står också döden själv, i form av ett skelett klädd i svart cape. Vad vore allt utan honom?

– Det är ju därför vi äter våra chiafrön, gör vår yoga och söker vård, för att försöka förhandla om när han ska komma, säger Edda Edlund.

Utställningen kommer även ha inslag av ”dold dramatik”.

– Dramatikern Alexander Charlamov samarbetar med de olika konstnärerna, som gör vitt skilda verk i olika rum, för att få fram en berättelse ur det. Vi har också en guide som kanske kommer att vara en tulltjänsteman i en hälsotull. Vi har inte riktigt bestämt hennes karaktär än. Hon kommer att guida besökare runt i de olika rummen, säger Camilla Hammarström.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #300

SAMTAL I KROPPENS HUS
Varje vecka arrangerar Kroppens hus
fördjupande samtal.
• 8 december: Att rusta upp kroppen.
Ett samtal om hopp, transplantationer och stamceller.
• 15 december: Ätstörd. Ett samtal
om förvrängda kroppsuppfattningar
• 21 december: En riktigt god jul. Ett
samtal om bastubad, stress och
hjärtinfarkternas högtid.
• 12 januari: Vad kommer vi dö av?
Ett samtal om framtidens farsoter.
Samtalen är gratis men anmälan krävs
för att säkra en plats: www.billetto.se

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.