Hoppa till innehåll
Intervju

Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf spelar huvudrollen i filmen Så länge hjärtat slår. En visselblåsarhistoria om ett vårdbiträde som slog larm under pandemin.

Text: Maria Hagström, Foto: Mangus Ragnvid

Det är som att kastas tillbaka till en tid som känns ganska avlägsen nu, trots att den bara är några år bort. Smittan vi inte visste mycket om, en ödslig tunnelbana och två meters avstånd till varandra. Att se filmen ”Så länge hjärtat slår” är också att kastas in i en värld som många av oss inte hade inblick i - om det inte vore för vittnesmål och visselblåsare.

– De sjukaste delarna, där man tänker att det där kan ju inte vara sant, det har hänt på riktigt, säger Bianca Kronlöf som spelar huvudrollen Hanne, inspirerad av verklighetens Stine Christophersen som när ingen lyssnade slog larm i media om missförhållanden på ett äldreboende i Stockholm.

Det är våren 2020 och smittan når boendet som Hanne jobbar på. Där de tidigare fått bra betyg i brukarundersökningen dör nu människor en efter en. Skyddsrutiner saknas, det är brist på personal och vårdbiträden jobbar i hemmagjorda visir och springer mellan sjuka och friska. Ledningen hävdar utåt att allt är under kontroll, men ”på golvet” vet alla att det är lögn.

Filmen handlar om ett vårdbiträde som kämpar: vem ska hon vara i den här krisen? Och det handlar om människor som bor på äldreboendet, de anhöriga som inte får träffa sina kära, personalen och enhetschefen. Relationerna, sorgen och paniken, men också värmen.

– Det är en visselblåsarhistoria. Det handlar egentligen om att våga resa sig mot dem med makt eller att göra sig obekväm i ett sammanhang oavsett om det är en vänskapsrelation eller en jobbrelation. Såna situationer ställs vi inför i dag också. Men under pandemin blev det ju på liv och död.

”För vissa är det här deras livstrauma”

När Bianca Kronlöf ska beskriva sin rollkaraktär menar hon att det finns ett före och ett efter.

– Hon är egentligen en ganska lättsam och glad person som tar livet med en klackspark. Hon ser inte på sig själv som ett vårdbiträde, hon är musiker. Men så händer den här krisen, hon ser de här människorna och har ett ansvar. Vad ska hon göra med det?

Det är en drömroll. På grund av ämnet och det krävande karaktärsarbetet.

– Tidigare i intervjuer har jag fått frågan: vad är ditt nästa projekt eller vad är din dröm? Jag har svarat att jag skulle vilja spela nån som finns eller har funnits på riktigt. Det kräver respekt. Att inte överdriva eller förminska nån.

Därför har hon ägnat väldigt mycket tid till att om och om igen lyssna på P1-dokumentären
”Det Illojala Vårdbiträdet”. Hanne skulle inte se ut som Stine, för att ta ett steg bort, men karaktären har inspirerats av henne.

– Till exempel har jag förstorat min egen stockholmska. Tagit in hennes darr på rösten när hon är nervös eller att hon säger ”hära” i stället för ”här.

Hon har även träffat Stine Christophersen. Pratat och ställt frågor.

– Det har varit jättefint, vi är faktiskt kompisar i dag. Hanne är musiker och visst har Bianca Kronlöf sjungit på scen förut, men har ”väldigt lågt självförtroende” när det kommer till musik och sång.

– Jag har tagit sånglektioner och lärt mig att spela gitarr, jobbat med att få bort djävulen på axeln.

Läs hela intervjun i Situation sthlm #319

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.