Hoppa till innehåll
FATTA MAN

Dags att fatta

Sexuellt våld har länge betraktats som en ”kvinnofråga”. Det vill männen bakom FATTA MAN ändra på. De anser att det är dags att män tar upp kampen mot det sexuella våldet. Samt att förändra synen på mannen och manligheten. Situation Sthlm har träffat FATTA MAN:s Svante Tidholm och Shahab Ahmadian.
Text: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

Det började med att fatta. Fatta att dagens sexualbrottslagstiftning inte räcker för att skydda den som utsätts för sexuellt våld. Fatta att ingen föds till förövare. Föreningen FATTA bildades 2013 för att kämpa mot sexuellt våld och för en samtyckeslag. Men föreningen bestod mest av kvinnor och hejades på av kvinnor. Någonstans väcktes frågan: var är männen?

– Om man kollar på statistisken så är det ett mansproblem, 98 procent av förövarna är män, men det är ändå kvinnorna som hela tiden ska ta tag i frågan. Vi män kan inte vara passiva längre. Det är ett samhällsproblem

– det sker 100 våldtäkter om dagen enligt Brå, säger Shahab Ahmadian. – Och det är ju bara våldtäkterna. Då inkluderas inte tafsning, sexuella trakasserier och en miljon kommentarer som ”hora” och ”fitta”, säger Svante Tidholm.

Så projektet FATTA MAN bildades. Shahab Ahmadian och Svante Tidholm har varit med sedan start. De har vänt och vridit på manlighetsnormer, rannsakat sig själva och försökt hitta ett sätt att diskutera män emellan.

– Det är inbyggt i manlighetens problem att inte prata om manlighetens problem. Många män reagerar med att bli förbannade, sura och kränkta, säger Svante Tidholm. Men vi pratar inte om ”dem”, vi pratar om ”oss”. Det finns mycket vi män har gemensamt. Vi är också produkter av ett samhälle, en kultur, vår omgivning, våra relationer. Det är så vi skapar manlighet tillsammans.

Hur skulle ni säga att manlighetsnormerna ser ut?

– Det är olika i olika sfärer, men dit hör till exempel det jag brukar kalla för kukmätartävling, säger Shahab Ahmadian. Man vill gärna lägga kukmätartävlingen på machokulturen, men det sker även bland feminist-dudes. Manligheten handlar mycket om att prestera. Det handlar också om ”rätten till sex”.

FATTA MAN menar att män har mycket att vinna på förändrade manlighetsnormer. De påpekar att det är fler män än kvinnor som har problem med droger, sitter i fängelse, lever i hemlöshet. Män är också överrepresenterade i olycksstatistiken.

– Vi män är sämre tränade på att ta hand om oss själva och att söka och ta hjälp. Det kan vara mer manligt att låta saker gå åt helvete än att halvlyckas, säger Svante Tidholm. Ensamhet är ett stort problem, många män saknar nära vänner och lägger sina sociala relationer i sin fru eller sambo. Det är fler kvinnor än män som tar initiativ till skilsmässa och forskning visar att efter en skilsmässa mår männen sämre och kvinnorna bättre. Det är supertydligt: män har mycket att vinna på att förändra mansrollen.

För att kunna förändra den började FATTA MAN med att släppa låten ”Det börjar med mig”, med artisterna Erik Rapp, Zacke, Adam Tensta och Parham. De har också drivit en podcast och besökt skolor och samtalat med killar. Och nu när projektet går mot sitt slut ska de, på en avslutningskonferens på Kägelbanan 10 mars med efterföljande fest på Debaser Strand, lansera ett metodmaterial som kan användas av lärare, fritidsledare, ungdomsledare eller av killar själva. Det innehåller diskussionsmaterial, övningar och fakta. Och fyra kortfilmer som gjorts tillsammans med Utbildningsradion som handlar om manlig vänskap, en kärleksrelation, våld och sexuella trakasserier.

Varför är ni själva engagerade i FATTA MAN, vad har lett fram till det?

– Det började när jag fick barn för femton år sen och såg skillnad på min sambo och mig. Varför var hon en bättre förälder än jag? Varför har inte jag fått lära mig de här sakerna? Jag började fundera på hur jag blev den jag blev och om jag ville ha det så, säger Svante Tidholm.

Hur blev du den du blev?

– Jag växte upp som vilken snubbe som helst. Såg dysfunktionella farsor omkring mig, såg män som var svin och som fick kredd för det och snubbar som blev hajpade för att de var grymma på att slåss.

Läs mer i senaste numret #235

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.