Hoppa till innehåll
Kista Bibliotek

De oskrivna orden

På prisbelönta Kista bibliotek har man precis börjat bygga upp ett ljudarkiv där besökarnas berättar om sina liv. Det skrivna ordet fyller hyllmetrar på Kista bibliotek. Nu är det dags för de muntliga berättelserna att ta plats.
Gerd Eriksson. Foto: Magnus Sandberg.

Man möts, i rulltrappan som går ända in i biblioteket, av en kortfilm som upplyser om att ljudarkivet för muntligt berättande startat och att alla är välkomna att delta. Och längre in i lokalen, bakom dörren där det står ”Black box”, finns möjligheten att varje tisdag mellan 17.00 och 18.00 spela in sin egen berättelse.

– Egentligen kan man spela in när som helst om man gör upp med oss innan. Men nu i början tycker vi att det är bra att ha en fast tid, säger Francisca Beckert, som är producent på Kista bibliotek.

I inspelningsrummet ”Black box” finns en stol, ett bord och en mikrofon. Den som vill spela in sin berättelse behöver bara trycka på en knapp och börja. En som bidragit till det nystartade ljudarkivet är 36-årige Pablo Acosta.

– Jag ville berätta vad jag var med om förra sommaren när jag skulle flyga från Göteborg till Stockholm. Vad som hände när två väktare kom ombord och hämtade ut mig och en annan manlig resenär ur planet. De sa först att det var tekniska problem, men det handlade om något helt annat. Det var rasism och det var kränkande.

Varför ville du lämna den berättelsen till ljudarkivet?

– För att jag tror att det finns människor som känner igen sig i det och har varit med om liknande situationer. Om det är jättemånga som är med om samma grej och lämnar sin berättelse så blir det en stark röst som kanske leder till förändring. Det finns många röster från förorten som aldrig blir hörda, säger Pablo Acosta.

Francisca Beckert menar att biblioteken har ett demokratiskt uppdrag och därför bör synliggöra alla människors berättelser – även de oskrivna. Och ljudarkivet blir en del av det permanenta utbudet på Kista bibliotek.

Förra året vann Kista bibliotek utmärkelsen ”Public Library of The Year Award 2015”.

De fick priset för sitt läge mitt i ett mångkulturellt område, för mötet mellan det digitala och det fysiska och för personalens bredd av kompetens och språkkunskaper.

Alla besökare kan lyssna på berättelserna på plats och på sikt hoppas man också att kunna hitta tekniska lösningar så att det går att lyssna på berättelserna hemma – helt enkelt låna en ljudfil.

Ljudarkivet kommer att delas upp i två delar, en ruffigare variant och en mer finslipad.

– I den ena delen kommer berättelserna inte att redigeras alls och den som vill kan vara anonym. I den andra kanske vår ljudtekniker redigerar lite grann. Men vi vill inte att berättelserna ska begränsas av någon norm och det är inte heller meningen att produktionen ska vara perfekt.

 

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #224. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.