Hoppa till innehåll
Womenisa Fotograf: Martina Holmberg
Womenista

Förortsföretag

Deqa Abukar och Amal Said har sett hur vägen till ekonomisk självständighet kan vara svårare för kvinnor i förorten. Med nätverket Womenisa vill de ge kvinnor verktyg att nå sina mål och lyfta fram förebilder som de själva har saknat i medier och samhället.
Text: Maria Hagström Foto: Martina Holmberg

Två år efter att Deqa Abukars mamma kom till Sverige startade hon ett företag. Hon kunde inte språket bra, hon visste inte mycket om svenska banker och lån, men hon hade drivkraften.

– Hon visade vägen för mig. Hon hade sämre förutsättningar än jag har, så jag har aldrig kunnat säga att jag inte kan, säger Deqa Abukar.

Hon såg också vad det kunde betyda som kvinna att bli ekonomiskt självständig.

– Min mamma hade kunnat hamna utanför samhället hur enkelt som helst, det hade kunnat vara vägen som var banad för henne. Men genom små verktyg och med hjälp av rätt personer har hon nu drivit företag i femton år. Det vill jag föra vidare i Womenisa.

Womenisa är ett nystartat nätverk för kvinnlig utveckling och entreprenörskap, som vill inspirera, stärka och skapa samverkan mellan kvinnor, framförallt med utländsk bakgrund. De vill minska köns och ursprungssegregationen.

Womenista är en del av BLING, som erbjuder gratis rådgivning i Kista till personer som har en affärsidé, innovation eller lösningen på ett samhällsproblem. Tanken om ett kvinnonätverk föddes när Deqa Abukar och hennes kollega Amal Said arbetade med affärsrådgivning hos BLING. De märkte att det var få kvinnor som kom till dem och började undersöka vad det berodde på.

– Vi såg att kvinnor i förorter och utanförskap behöver en annan approach än kvinnor inne i stan. Här har man inte samma tillit till myndigheter och organisationer. Vi började med tillitsarbete, säger Deqa Abukar, som gick ut med information om nätverket på olika plattformar där hon kunde nå kvinnor i vardagen, som barnavårdscentralen, öppna förskolan, bibliotek och kvinnocaféer. Under det här arbetet blev hon själv mamma och insåg svårigheterna att komma iväg på olika aktiviteter.

– Jag är ensamstående och om jag inte har barnvakt blir det svårt. Vilka ambitioner jag än hade så passade det inte ihop med min verklighetssituation.

Därför erbjuder de barnpassning på Womenisas nätverksträffar.

– Det gör att det kommer en ny målgrupp som vanligtvis inte brukar ta del av såna här saker. Det är oftast de som hamnar utanför samhället, säger hon.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #261

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.