Hoppa till innehåll
Huvudstan

Hans och Greta får nytt liv

Alexandra Sundqvist

Klassikern ”Hans och Greta” får nytt liv i Dramatens regi. Martina Montelius har skrivit manus till pjäsen för Unga Dramaten. Den beskrivs som en osentimental nytolkning av den klassiska folksagan. I pjäsen lämnar föräldrarna sina barn i skogen eftersom de inte längre har råd att ta hand om dem.
– Framförallt är det en pjäs om barnfattigdom och vad som händer i en familj där föräldrarna är extremt utsatta. Jag tror att sagans form lämpar sig väldigt bra för att ta upp det ämnet. Det läskiga, hoten utifrån och den hjälplösa familjen vävs in i musik, magi och humor. Det gör känslorna lättare att ta i.

Det läskiga, hoten utifrån och den hjälplösa familjen vävs in i musik, magi och humor.

Liksom huvudkaraktären i Martina Montelius bok Främlingsleguanen så är också barnen i ”Hans och Greta” överlevare. Martina menar att hon identifierar sig med det starka barnet.Jag tror att detta är ett genomgående tema i mycket som jag har skrivit ända sedan jag började. Jag fascineras mycket av, och identifierar mig med, det starka och självständigt tänkande barnet.

– Jag tror att detta är ett genomgående i mycket som jag har skrivit ända sedan jag började. Jag fascineras mycket av, och identifierar mig med, det självständigt tänkande barnet.

Har du ”uppgraderat” historien i pjäsen, valt att förstärka vissa teman?
– Ja, lite! Det finns mer psykologi i dramatiseringen än i sagan. Exempelvis får pappan dåligt samvete på slutet, och behöver hjälp av barnen att hantera det. Barnen spelar också ”Plants vs Zombies” på surfplattor som de har fått av Stadsmissionen.

Fotnot: ”Hans och Greta” (från 7 år) har premiär på Unga Dramaten/Elverket den 17 oktober. Sally Palmquist Procopé har regisserat.

 

 

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.