Kryddar Stockholm
Tre branta trappsteg ner på Wallingatan öppnar sig ett landskap avaromer, essenser och kryddor. Butiken har legat på samma adress i 129 år och det är familjen Lilieblad som har kittlat stockholmarnas smaklökar sedan dess. Nu tar femte generationen över.
– När min farfars farfar startade företaget var det kullerstensgata utanför och folk kom med häst och vagn för att handla. Även om jag vill behålla det gamla i själva butiken så kommer jag att digitalisera recept och kundregister och utveckla e-handeln, säger Fredrik Lilieblad, som egentligen är civilingenjör men nu träder in på heltid i kryddornas tjänst.
Hans farfars farfar, Adolf Fredrik Lilieblad, reste runt i världen i jakt på olika kryddor, blommor, frukter och växtdelar. Då fanns inte många fler smaksättare i Stockholm än kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar för den som ville piffa till maten. När Adolf Fredrik Lilieblad märkte att intresset för hans kryddor ökade öppnade han butiken på Wallingatan. På skylten står det än i dag Stockholms Aeter & Essencefabrik. I folkmun kallades den rätt och slätt Kryddboden.
– Han uppfann också metoden att göra essenser av färska bär. Först la han dem i etanol för att dra ur smaken och så kallpressade han dem. Hallon och körsbär var två av de första smakerna, säger Fredrik Lilieblad.
Stans konditorier och bagerier jublade. Nu kunde deras bakverk få många fler smaker. Och metoden att framställa essenser är densamma än i dag. De färdiga essenserna står i små bruna flaskor med svart lock på en hylla precis innanför dörren – lavendel, kokos, grapefrukt och blåbär är några av dem. Senaste tillskottet är åkerbär och granskott. Erik Burman från Umeå står och väljer bland flaskorna. Han har blivit inspirerad av sin kompis mormor som handlar här för att förgylla sina bak.
– Hon hade gjort biskvier som smakade whiskey och det blev riktigt gott. Nu vill jag prova att göra nåt liknande och tänkte prova med arrak, hasselnöt, champagne och kanske nån mer smak.
En annan som är intresserad av essenserna är en kvinna från ett mikrobryggeri i Danderyd. Där gör de ett öl med lakrits- och violsmak. Och ett veteöl med banan. Nu funderar hon på nya kombinationer. Förutom essenserna finns det 300 olika kryddor i butiken och ett hundratal kryddblandningar. En del av kryddorna mals på plats i egen kvarn. Även om det är så mycket mer än bara vitpeppar, lagerblad och kryddpeppar i dag så är det mesta sig likt sedan Adolf Fredriks Lilieblads dagar i butiken.
På hyllorna samsas stora glasburkar med tunga flaskor och lite buckliga röda plåtburkar med gul text. Men trots att det är en butik för kryddor så golvas man inte av dofterna när man stiger in. Sticker man däremot näsan i burken med nymalen kardemumma rensar det hela andningssystemet. En stark doft, nästan som eukalyptus.
Läs hela artikeln i Situation Sthlm:s mars nummer #247