Hoppa till innehåll
Design

Med upprätad soffrygg i Vällingby

Den klassiska gröna Stockholmssoffan med sina 19 smala träribbor och bockade stommar är ritad av arkitekten Gunnar Asplund. Den presenterades första gången på Stockholmsutställningen 1930 då funktionalismen gjorde sitt inträde. Och det är i färgen som heter Stockholmsgrön som vi känner den mest.
Text: Gerd Eriksson Bild: Nordic Parks

– Men i Vällingby centrum och Solursparken finns den i både vitt och teakfärgat. Teakfärgad för att den ska anknyta till träpanelen på fasaderna i centrum. Jag tror att det finns ett fyrtiotal Stockholmssoffor där. Den ursprungliga soffan var just vitgrå, säger Magdalena Möne, landskapsarkitekt på Trafikkontoret.

Från början lutade soffan lite mer bakåt, men för att göra den mer tillgänglig har ryggen rätats upp lite och den har också försetts med armstöd. Det är en tradition att sofforna inte ska sitta fast utan gå att flytta på vid behov som ett led i att vara funktionella.

Sofforna står numer utomhus året runt och det är ribborna i ytterkant, längst ner och längst upp, som slits mest och behöver bytas först.

Varför tror du Stockholmssoffan fortfarande finns kvar?

– För att den är tidlös och har en generös utformning.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.