Hoppa till innehåll
Stina Wollter

Rädd och stolt

För många är Stina Wollter en kroppsaktivist på Instagram, för andra en radioröst som inte väjer för det svåra. Hon är också konstnär sedan 30 år och nu kommer den egna konstboken Kring denna konst – med berättelser om livet och konsten och hur de hänger ihop. Hon har drivit vandrarhem och tecknat för lokaltidningen i Uppsala under hedersmordsrättegången mot Fadime Şahindals pappa. Men promenaderna på Kymmendö som liten, hand i hand med Werner Aspenström, har hon inget eget minne av.
Text: Gerd Eriksson Foto: Anneli Hildonen

På dörren till ateljén är det målat en liten grön pil och under står det ”Stina W” i samma färg. Hon ber oss ha överseende med att det är lite rörigt därinne. Visst är det mycket prylar, men hon verkar ha full koll på var allt finns när hon visar upp olika alster eller urklipp. Hon plockar fram tavlan ”Magen, korven” som hon gjorde för 20 år sedan och som egentligen var starten för att göra en grej av att kunna gömma både cocktailtomater och guldbestick i maghullet. Tavlan finns med i boken.

– Den avdramatiserar platserna på kroppen som vi antas skämmas för. När jag hade utställning ville inte galleristen ha med den så jag satte upp den i smyg utanför toan innan vernissagen. Men jag är inte riktigt nöjd med den, därför är den kvar i ateljén. Antingen målar jag över den en dag eller så får den finnas här som en påminnelse om nåt viktigt.

Genom ateljéns takfönster syns för dagen sol och blå himmel. Stina Wollter sätter sig vid sitt staffli, tar lite spillfärg som är kvar i en bytta och börjar på begäran att måla inför fotograferingen. Fram växer ett motiv av en kvinna eller person som ska gå snett över tavlan. Konstnären själv verkar inte distraheras av vår närvaro.

– Flexibilitet och fokus är mitt adelsmärke. Jag koncentrerar mig eftersom tavlan talar till mig. I ateljén trivs jag, men har varit här alldeles för lite senaste halvåret. Det har varit pappa, boken och en utställning på Mölnlycke kulturhus som tagit min tid. Många är berättelserna som växt fram i ateljén i form av målningar, skulpturer, akvareller, teckningarna och inte minst collage.

Det är inte alla som vet att Stina Wollter har ett långt liv som konstnär, utöver allt annat hon gör. Kanske var det därför förlaget tyckte att det var dags för en exposé över hennes konstnärskap.

– Egentligen brukar väl konstböcker göras när konstnärerna är döda, då är det nån annan som samlar in, sorterar och strukturerar. Jag visste inte hur jag skulle göra eller vad jag skulle ta med, så jag frågade mina följare på Instagram. Många av dem har aldrig läst en konstbok, de ville veta hur konst uppstår och varför man blir konstnär.

Läs hela intervjun i Situation Sthlm #283

STINA WOLLTER
FÖDD: 24 maj 1964
BOR: Uppsala
GÖR: Konstnär, radiopratare, kroppsaktivist, sångerska, textförfattare. Har ett Instagramkonto med 282 000 följare.
AKTUELL: Med boken Kring denna konst, ett urval av hennes verk från måleri och teckningar, till kollage, skulpturer och foton. Och berättelserna bakom dem. Boken är indelad i kronologiska avsnitt som baseras på teman och erfarenheter i hennes liv.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.