Hoppa till innehåll
Rörpost

Rörig kommunikation

Med rörpost kan man skicka både blod, viktiga dokument och kvarglömda löständer. Trots att mycket i dag är digitaliserat finns det arbetsplatser som är beroende av rörposten. Regeringskansliet och Danderyds sjukhus är två av dem.
Gerd Eriksson. Foto: Jonas Eriksson.

Fredrik Ahlén jobbar på regeringskansliet, närmare bestämt på näringsdepartementet där han är expeditionschef och ansvarig för det juridiska. Och han lovordar rörpostens fördelar och är lika fascinerad varje gång av hur bra den faktiskt funkar.

– Vi har fortfarande mycket pappersbaserad hantering och det är ofta snabba puckar mellan departementen som gäller. Att scanna in dokument och handlingar och mejla dem tar ibland för lång tid. Då är rörposten utmärkt.

Det som skickas i rören kan vara en originalhandling stämplad med ett diarie-nummer eller med en namnteckning. Det kan också vara frågan om beslut som måste skrivas under snabbt. Och eftersom näringsdepartementet sitter i det gamla posthuset på Vasagatan, alltså rätt långt ifrån de andra departementen, så betyder rörposten kanske ännu mer.

– Alternativet för oss skulle vara att springa över själva med dokumenten till de andra departementen, vilket skulle ta tid. Det måste vi göra ändå ibland när vi har handlingar med sekretessbelagda uppgifter som inte får gå med rörpost.

Det finns 4 000 medarbetare på regeringskansliet och de är utspridda över tio kvarter i centrala Stockholm. Rörpostsystemet under jord mellan dem är fyra kilometer långt och ungefär 100 försändelser per dag far runt i rören.

Hur gör du när du skickar rörpost?

– Jag ringer upp den jag ska skicka till och meddelar att det kommer rörpost inom några minuter. Sen går jag till stationen för rörpost, lägger ner dokumentet i en patron och knappar in adressen till mottagarens station. När patronen åker iväg hörs ett susande ljud.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #229. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.