Hoppa till innehåll
PÅ bilden: Ulla smittspårare. Foto:Magnus Sandberg
Briljant #279

Smittspårare

Ulla Arnkvist, Smittspårningsenheten vid Stockholms läns sjukvårdsområde.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Var och en här ringer mellan 25 och 30 samtal varje dag. Och vi verkar i ett upptagningsområde med 2,4 miljoner människor.

– När jag ringer är jag noga med att berätta vem jag är. Om den sjuke vill att vi informerar om provsvar måste de lämna sitt personnummer. Vissa vill inte uppge det i telefonen, då bekräftar jag vår identitet via appen ”Alltid Öppet”. Sen informerar jag om hur länge de ska vara hemma, när deras smittsamma period är över, hur de ska skydda eventuella familjemedlemmar. Och för att kunna stoppa smittkedjan ber jag dem kontakta dem de träffat 24 timmar innan första symptomen bröt ut och under tiden de haft symptom. Min upplevelse är att de som vet att de fått covid-19 gör sitt allra, allra bästa för att inte smitta andra.

– De flesta är glada över att vi ringer. Många bor själva och tycker att det är skönt att någon checkar av dem och vet att de är sjuka. Ett samtal kan ta allt från 5 minuter till en halvtimme. När det tar längre tid handlar det om att människor är rädda och oroliga.

– I botten är jag intensivvårdssjuksköterska, men senaste åren har jag jobbat med upphandling av journalsystem. Nu har jag hoppat in som smittspårare sedan i juli. Vi smittskyddsspårare sitter vid Torsplan och våra arbetsredskap är headset, telefon, dator och varandras kompetens.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.