Street C – Hepatitbussen
– Hittills har det i snitt varit fyra besökare om dagen. Det kanske inte låter så mycket men det är över förväntan, eftersom vi vänder oss till en patientgrupp som inte är vana att be om hjälp och som är svåra att nå. Det är ofta hemlösa människor och de med beroendeproblematik av olika slag.
Hon säger att många har gått med sin hepatit C länge och inte känner att de är sjuka. Men cirka 20 procent av besökarna i bussen har virussjukdomen hepatit C, en sjukdom som överförs via blod, ofta genom användning av droger
intravenöst med orena injektionsverktyg.
I bussen är det blodprov i finger och arm och det går också att ultraljudsundersöka sin lever för att se status på den. Den som har en konstaterad hepatit C får reda på det inom en vecka och kan därefter påbörja behandling. En tablett om dagen i antingen 8 eller 12 veckor.
– Tillsammans med sjuksköterskor och infektionsläkaren Soo Aleman från Karolinska så avgör vi från fall till fall om vi tror att de kan sköta medicineringen själva eller om vi ska möta upp dem på platser dit vi kommer med bussen. Det handlar om hur deras liv ser ut.
”Street C Hepatitbussen” är ett samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholms Brukarförening, läkemedelsföretaget MSD, föreningen Convictus och Oriola. Tillsammans gör de ett krafttag med att få bort hepatit C genom att ge snabb vård till människor som inte velat komma till vården tidigare. Bussen har mestadels rört sig på Södermalm vid Krukmakargatan, Mariapolikliniken, Medborgarplatsen, Tantolunden och Björns Trädgård.
– Det är platser där Convictus haft sina cafécyklar och där vi vet att vår målgrupp kan finnas. I dag ska vi för första gången prova att åka en sväng till Farsta och se hur det går. Rutten ändras veckovis och finns på vår Facebook-sida. Djungeltrumman brukar också sprida var vi finns.
Vissa kommer in i bussen direkt, andra kommer först på besök utanför ett par gånger innan de kommer in i bussen. Besökarna kan också vara personer som hade ett drogberoende för 20 år sedan och nu vill testa så att de inte har hepatit C nu. Det är mest män som kommit till bussen, Maria Edenman säger att det är en utmaning att få dit kvinnorna.
– Med kvinnorna gäller det att gå försiktigt fram och först bygga upp ett förtroende och förhoppningsvis få dem att komma och testa sig nästa vecka eller veckan därpå. Det är en stor fördel att både Stockholms Brukarförening och Convictus är på plats vid bussen, folk som de känner igen.
Det finns inget krav på att de som inleder behandlingen ska vara drogfria, vilket det var i sjukvården tidigare. Däremot säger Maria Edenman att de uppmanar de som injicerar att använda rena verktyg.
Vad säger stockholmarna om bussen när de ser den?
– Folk kommer fram och frågar vad vi gör, vissa tror att vi ger covidvaccin. Det är ett ypperligt tillfälle för oss att passa på att informera om vad hepatit C är.
Street C Hepatitbussen är tänkt att vara ett projekt i sex månader, men Maria Edenman säger att alla inblandade parter jobbar stenhårt för att den ska få förlängt till åtminstone ett år. Bussen finns på Stockholms gator alla vardagar i veckan.