”Trapporna är en del av Söders historia”
Titeln är Trappa upp och trappa ner – Södermalms trappor berättar.
– Mitt intresse för Stockholms kultur och historia är stort. Det har jag fått av min pappa som var en äkta ”ekenkis”. Det är man om man har fyra generationer stockholmare bakom sig. Jag är ”söderböna” från födseln och har bott på Söder större delen av mitt liv, säger Lena Kallenberg.
Hur kom du på att du skulle skriva en bok om Södermalms trappor?
– Jag skriver mest romaner, men det är en idé som jag har haft länge. Ingen har riktigt ordentligt gett sig på att skriva och forska om trapporna. Eftersom stadsdelen är så bergig är ju trapporna en del av dess karaktär och hänger ihop med Söders historia. Ett exempel är att när verksamheten kom i gång i Stadsgården så krävdes det trappor för att forsla varorna vidare. Söderbergs trappa, som är stans längsta, anlades av en strumpfabrikant som hade textilmanufaktur på Katarinaberget. För att kunna forsla råvarorna från fartygen dit upp behövdes det trappor.
Hur har du fått tag på all information?
– Jag har forskat i arkiv och så finns en och annan skröna som jag burit med mig sedan barndomen också med. Det har tagit tid eftersom trapporna för det mesta inte är markerade på kartor. Jag har uppsökt alla trapporna upprepade gånger för att få en känsla men också kunna beskriva hur man hittar dit. Jag har fått jättebra kondis på köpet, men mest handlar boken om kulturen kring trapporna, varför de heter som de gör och vad de har använts till.
Har du någon favorittrappa?
– En av dem är Kvastmakartrappan, därifrån har man en hisnande utsikt över vattnet och Fåfängan. Den leder till Kvastmakarbacken där det bodde kvastmakare – som tillverkade sopkvastar och diskborstar – i de små röda stugorna.
Boken är på 80 sidor och rikt illustrerad av Ingela Almgren. Hur har ert samarbete fungerat?
– Vi har samarbetat tidigare och delar ett nördintresse för Stockholm vilket gör att vi står ut med varandra.
Blir det stadsvandringar på Södermalm i sommar?
– Ja, under augusti startar vandringarna kring trappboken i Stadsmuseets regi, men man behöver inte gå i själva trapporna för att följa med.