Hoppa till innehåll
Briljant

Tyg utanför stan

–Det första tyget jag gjorde var Högdalen, eftersom jag bor här. Sen blev det Tallkrogen där min dotters pappa bor. Stockholm har alltid varit ett stort intresse för mig, men jag tyckte att förorternas vyer inte fanns dokumenterade på samma sätt som den kända vyn över Riddarfjärden.
Gerd Eriksson. Foto: Magnus Sandberg.

– Jag gillar att gotta ner mig i en förort och se hur folk lever där, även gå tillbaka i historien. Stadsmuseet är en bra källa. Innan jag tecknar ett nytt mönster åker jag till den förorten och går runt, känner av och fotograferar. Sedan gör jag en teckning och scannar in den i datorn. Bilden trycks digitalt på tyget.

– När jag gjorde Tallkrogen använde jag ett flygfoto, det tyget har många små hus, tallar och rådjur – som jag visste fanns där. En man hade synpunkter på att jag hade skrivit Tallkroksvägen i stället för Tallkrogsvägen, där han hade bott när han var liten. Jag är dyslektiker och hade missat det.

– Jag har också gjort Årsta, Farsta, Björkhagen, Kärrtorp, Tensta och nu senast Brommaplan. Många av platserna har jag någon slags relation till sedan tidigare och då har jag ofta en idé om hur mönstret ska se ut. Men nu när jag ska göra fler förorter tycker jag att det blir svårare och svårare och tar längre tid.

– En person hörde av sig och ville ”beställa Täby”. Då fick jag svara att det mönstret inte fanns än, men att det kanske skulle bli någon gång i framtiden. Det är svårare med förorterna norrut eftersom jag inte varit så mycket där. Men jag tänker att det säkert finns mycket spännande historia i Roslagen.

– De kommande förorterna jag ska ta itu med blir Bagarmossen, Blackeberg och Gubbängen.

Karin Larsson i Högdalen, 38-årig Farmacevt och mönsterdesigner, gör en förortskollektion med kassar och tyger.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.