Hoppa till innehåll
Migrationsmusik

Winhill/Losehill öppnar sig mot världen

Sedan debuten 2012 med hyllade skivan ”Swing of sorrow” har bandet Winhill/Losehill nått en etablerad plats på den svenska musikscenen. Men där ”Swing of sorrow” var en temaskiva om just sorg och ett musikaliskt bearbetande av en mammas för tidiga bortgång i cancer, så är sextettens nya skiva ”Trouble will Snowball” mer öppen mot världen.
Alexandra Sundqvist

– Under arbetet med nya skivan kan man säga att vi återvänt till samma rum – men slagit upp fönstren på vid gavel och släppt in världen. Vårt perspektiv är fortfarande personligt, men vi har skapat lite korsdag för att skaka om oss själva, säger Carl Åkerlund, textförfattare.

I Winhill/Losehill ingår även Jonas Svennem, Henrik Nybom, Petrus Sjövik, Sofia Högstadius och Kalle Lundin. Jonas Svennem skriver musiken, Carl Åkerlund texterna.

”När han spelar upp saker för mig så får jag alltid bilder i huvudet.”

– Jonas musik är ofta filmisk. När han spelar upp saker för mig så får jag alltid bilder i huvudet. Det är tio berättelser, som dels pratar med varandra men som också berättar sina egna historier, säger Carl Åkerlund.

Singeln ”Working on the side” handlar om migration, om de farliga resor som människor gör för att nå Europa. Men också om de papperslösa som når Europa.

– Rapporterna från Medelhavet är så avhumaniserade. Man säger sällan att 300 människor dog när en båt sjönk, i stället pratar man oftast om migranter eller flyktingar. Jag ville skriva en låt som ger den här berättelsen ett mänskligt ansikte, som berättar om en persons resa och som gör personen som flyr till ett aktivt subjekt. Rent musikaliskt har den mycket dramatik och hjärta i sig.

Namnet Winhill/Losehill är taget från två berg belägna vid den engelska byn Hope Villagen som en ung Jonas Svennem Lundberg besökte i samband med ett folkmusikläger.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.